Monday, August 28, 2006

PHUKET - THAILAND

In de luchthaven van Phuket werden we hartelijk ontvangen met een hapje en een verfrissend drankje door Karel en Silvie. Zij hebben hun hele hebben en houden achtergelaten in Belgie om een van hun dromen (als duikinstructeurs werken) te verwezenlijken. Door omstandigheden zijn ze in Phuket beland, waar wij hen vergezelden tot enkele dagen voor hun vertrek naar Tanzania en meerbepaald Pemba in Afrika, waar ze uiteindelijk als duikinstructeurs aan de slag zullen gaan. Allen daarheen!!!

Op 20 augustus vierden we hier Alans 30ste verjaardag! Na een gezellig etentje in Phuket town dat werd afgesloten met een enorme gecarameliseerde verrassingsbrownie, kwamen we terecht op een whisky feestje in onze straat. Enkele huizen verder werd een Thaise grootvader zijn 70ste verjaardag gevierd en samen hebben we er dan maar een honderdjarigen feestje van gemaakt! (Vooral de ochtend nadien voelde het zo aan...)


Een van de redenen waarom we naar hier kwamen, was om een duikcursus te volgen bij onze vrienden. Met een instructeur als Karel, werd gedurende vijf dagen zowel de duiktheorie als de praktijk van de PADI Open Water cursus tot in de puntjes uitgelegd. De eerste drie dagen oefenen in het zwembad en daarna in open zee... Maaike heeft haar eigen grenzen even moeten verleggen met het laten vollopen van haar duikmasker op -16 meter diep in open zee, het dan afnemen met de contactlenzen nog in en het daarna weer 'klaren' (-> watervrij maken)'. Maar na de derde duik in open zee was het ook voor haar enkel nog genieten van de nieuwsgierige kleurrijke visjes. Vooral voor Alan is die onderwaterwereld vanaf dag 1 een super-omtdekking! Gewichtloos rondzweven tussen kleurrijk koraal in water van 30 graden, oneindig veel tropische vissen bewonderen in alle kleuren van de regenboog die zonder schroom zelfs je duikmasker komen kussen of hun vinnen even komen schoonmaken aan de luchtbellen die ontsnappen... We kunnen het iedereen aanbevelen! Het geeft ons ook oneindig veel inspiratie voor toekomstige vakantiebestemmingen!







Voor de rest chillen we hier een beetje op het erf van Karel en Silvie en genieten we van de huiselijke en comfortabele accommodatie hier (incl. een groene tropische tuin, gratis en luxueus logies in thaise stijl bij de geschifte Britse buurvrouw met oa. een cocosyoghurtjes verslaving en draadloos internet). We blijven hier wellicht nog wat rondhangen in een van de talrijke schone nationale natuurparken en in de Andamaanse zee.

We willen jullie natuurlijk allemaal nog eens bedanken voor het vullen van het roze spaarvaken dat deze fantastische duikervaring mogelijk gemaakt heeft!

Tot de volgende!

Thursday, August 17, 2006

PATHEIN - MYANMAR

Onze laatste dagen in Myanmar brachten we door in de mooie en ongerepte Delta-regio ten westen van Yangon en Pathein. Deze erg vruchtbare streek oogst de beste rijst van het hele land. Het is een erg mooi gebied, waar een boot als vervoermiddel tussen de rijstvelden deel uitmaakt van het dagelijks leven. Overal zie je mensen op hun rijstvelden werken, vissen of even uitrusten in een paalwoning.

Het wegdek van Yangon naar Pathein was er op sommige plaatsen erg aan toe. Het werd zo goed en zo kwaad als het kon, door de plaatselijke bevolking hersteld, (dwangarbeid zoals we van een Duitse reiziger te horen kregen) en met erg elementaire middelen. Enorme stenen worden eerst in kleinere stukken gekapt om er dan zorgvuldig de putten er mee te vullen. Maar vanaf het moment dat er een vrachtwagen passeerde, vlogen die losse steentjes er natuurlijk weer uit. Het is gewoon pure energieverspilling als je het ons vraagt. Spijtig genoeg kunnen deze mensen er ook niets aan doen. Ze zouden waarschijnlijk veel liever op hun rijstvelden gaan werken....

In Pathein hebben we mogen meemaken wat de Monsoon juist inhoudt: neen, geen regenvlagen, maar wel DE HELE DAG EN NACHT AAN EEN STUK DOOR STORTREGEN zoals we het nog nooit gezien of gevoeld hebben! We konden er niet vanover welke hoeveelheden water er uit de lucht vielen. Maar – in tegenstelling tot de gang- was onze kamer wel waterdicht, dus wij gelukkig!




Pathein is de vierde grootste stad van Myanmar, ook al leek ze naar onze mening meer op een uitgestrekt dorp. Het maakte ze des te charmanter. Je hebt hier veel aarden wegen en paalhutten gemaakt van bamboe en riet. Hier komen weinig toeristen en daardoor krijg je nog regelmatig nieuwgierige blikken. We voelden ons hier erg op ons gemak.



Weinigen spreken engels en dan zijn het meestal volgende twee zinnetjes: Gello, were you go? En: Gello, what you want? Waarmee ze eigenlijk gewoon even goeiedag willen zeggen en laten weten dat ze wat engels spreken.


Een van de hoofdredenen waarom, vooral Maaike, naar hier wou komen was voor de authentieke parasols/paraplu’s, gemaakt uit katoen en bamboe. We bezochten de bekendste workshop, een familiebedrijf dat deze kleurrijke paraplu’s ook maakt voor het koninklijke hof. Met veel vakmanschap maken ze van elke paraplu een pracht exemplaar. En je hebt ze in alle formaten. Het was een plezier de mensen aan het werk te zien. Sommigen paraplu’s zijn heel eenvoudig en voornamelijk bedoeld voor de monniken. Andere zijn overvloedig beschilderd met koninklijke motieven.
Volgens ons zou zo eentje op elk terras beeldig staan!









Vanuit Pathein reizen we terug naar Yangon, vanwaar we het vliegtuig nemen naar Phuket in Zuid-Thailand. Hier begint de relaxe strand- en duikvakantie!

YANGON - MYANMAR

In Yangon namen we onze intrek in een erg professionele Guesthouse, ‘Mother Land Inn 2’. Elke ochtend konden we er genieten van een enorm uitgebreid ontbijt, voldoende om zelfs je lunch soms over te slaan.

Yangon, dat sinds eind 19de eeuw de hoofdstad is, heeft een erg koloniale uitstraling. Het herinnerde ons aan onze eerdere vakantie in Habana (Cuba) omdat je er ook zoveel onderkomen gebouwen vindt uit diezelfde periode en in diezelfde stijl. Het is jammer dat ze niet worden opgeknapt....
Al van ’s ochtends vroeg voelde je deze stad bruisen. We hebben nog nooit zoveel kraampjes en eetstalletjes op zo’n beperkte oppervlakte bij elkaar gezien. Vooral ook in China-town waar de helft van de stoep is ingenomen door mini-restaurantjes.

Yangon is ons beiden minder goed meegevallen dan de rest van het land. Waarschijnlijk deels doordat de stad weinig gezellige plaatsjes te bieden heeft en deels doordat het zo ongelofelijk veel heeft geregend. We hebben ettelijke uren in onze kamer doorgebracht, waar Alan ook wel echt genoten heeft van de extra lees-, schrijf-, en denktijd. Misschien hadden we ook gewoon even een overdosis aan ‘dingen zien’. Helaas kreeg Alan hier ook te horen dat zijn oma, ‘Mamouchka’, enkele dagen voordien gestorven is. Niet geheel onverwacht, maar de confrontatie met de realiteit bleek daarom toch niet minder hard...

Een van de topbezienswaardigheden in Yangon is de Schwedagon Paya. Het is de meest heilige plaats voor Boeddhisten in Myanmar, een prachtig complex met een gouden Stupa in het centrum en tal van verfijnde tempels errond. Ook hier zie je weer ontelbaar veel Boeddha-beelden.
Zoals bij de meeste bezienswaardigheden moet je hier ook inkom betalen die rechtstreeks in de zakken van de corrupte overheid gaat. Om dit dus te vermijden zochten we ons creatief via een zijweggetje een gratis toegang naar binnen. We zullen iets extra drinken bij een vriendelijke Birmese familie als gerechtvaardigde sponsoring aan de onderdrukte bevolking!

BAGAN - MYANMAR

Bagan, een toeristische trekpleister omwille van zijn kilometersgrote gebied bezaaid met meer dan 3000 tempels, was onze volgende bestemming. Om er te geraken namen we een ferry over de Ayeyarwaddy, de grootste rivier van het land.

Voor we naar Myanmar afreisden hadden we ons voorgenomen om de repressieve overheid van dit prachtige land zo minimaal mogelijk te sponsoren, en vooral initiatieven, restaurants en guesthouses van de locale bevolking te sponsoren. Voor de ferry en de toegang tot Bagan moesten we helaas een uitzondering maken, dik tegen onze zin! We hadden door omstandigheden al te weinig Amerikaanse Dollars meegebracht naar dit land en hier bleken geen andere munten aanvaard of gewisseld te wordenOok met travellerscheques, bank- en kredietkaarten kan je hier niet terecht, tenzij op sommige plaatsen tegen torenhoge commissies. Enkel cash Dollars of de locale munt werden aanvaard afhankelijk van de plaats.De overheid van dit land vertikte het haar eigen locale munt, de Myanmar Kyatt, te accepteren – alleen harde Dollars, ongelofelijk! En of dat nog niet genoeg was, aanvaardden ze alleen maar bankbiljetten die er maagdelijk ongebruikt uitzagen, iets waar we ons alle twee een aantal keren hebben in opgejaagd. Wat een signaal is dat niet naar je eigen bevolking als je als overheid niet eens je eigen munt aanvaardt. Bovendien hadden we enkele biljetten die door intensief gereis in een ‘moneybelt’ wel wat afgezien hadden… Enfin, dat was een minder leuke bijkomstigheid.

Wat ons wel ongelofelijk meeviel, was dat we ons ook hier met behulp van onze fietsen moeiteloos konden verplaatsen naar Nyaung U, de meer levendige uitvalsbasis enkele kilometers ten noorden van Bagan, maar ook doorheen het uitgebreide landschap met oneindige hoeveelheid tempels verspreid als kruimels op een picknick-deken. In Nyaung U vond je ook de meeste guesthouses en restaurants. Net zoals in Mandalay was dit een van de enige plaatsen waar je beperkt kon internetten. Bovendien konden enkele websites (zoals onder andere onze Yahoo-mail) niet of via een omweg geraadpleegd worden. Dit en de relatief trage en dure verbinding weerhielden ons ervan om onze blog hier te updaten. Vandaar dat jullie nu pas de hele resem Myanmar verhalen op jullie netvlies gepresenteerd krijgen…

De tempels hier bleken in en heel andere stijl gebouwd dan alle tempels die we eerder gezien hadden. Heel erg mooie en harmonieuze vormen in een soort van roestig rode baksteen en prachtig geintegreerd in het landschap.

Na enkele dagen, besloten we met de fiets koers te zetten naar het zuiden. Langs de rivier in de richting van Yangon.
De eerste dag gleed vlot voorbij door een glooiend en groen deken van rijstvelden, bananenbomen, ossenspannen en boeren. Omdat het hier niet overal evident is om in het ‘hol van Pluto’ slaapplaats te vinden, moesten we nog even een beroep doen op een lift van een vriendelijke trucker om bij de dichtst bijzijnde guesthouse op ons traject te geraken. Omdat we vanaf een uur of 10 ‘s ochtends al flink last begonnen krijgen van de hitte, besloten we de dag nadien nog veel vroeger naar Magwe te vertrekken.

We starten deze maandagochtend met een fikse afdaling, ook al was het hier en daar opletten voor de vele putten in de weg en af en toe wat venijnige grindplekken. Een half uur later was het zover... Aan het einde van de afdaling, verloor Alanus XVI de controle over zijn stalen ros op een onopvallende – en veel te losse- grindstrook, waarna hij met pauselijk enthousiasme de grond kuste op het plaatselijke schuurpapier… Met de handpalmen volledig opengeschuurd en terug op lichaamsgewicht door het vele grind in de handjes, kon verpleegster Maaike aan de slag. We hadden onze uitgebreide medicatie-kit dan toch niet voor niets meegesleurd.

Na een half uurtje bekomen met een vriendelijke local en een theetje aan de overkant van de ‘Brug Des Onheils’, besloten we onze fietstocht voor de rest van de dag te staken. Een pick-up met de fietsen op het dak bracht ons naar Magwe. Ook dit bleek een erg Plutoniaans hol met enkel wat lokale bedrijvigheid. Omdat het er niet naar uitzag dat Alan met zijn twee ingewindelde handen en knie nog zou kunnen fietsen die week, besloten we dan maar meteen de nachtbus naar Yangon te nemen. Daar zou wel voldoende te zien zijn om ons enkele dagen fietsloos en revaliderend bezig te houden… Voor de prijs van vier extra zitjes konden onze fietsen mee op de achterbank.

MANDALAY - MYANMAR

Vanuit de lucht konden we al een beetje van het Birmese landschap bewonderen. Voornamelijk plat (wat ons als fietsers gerust stelde). Een beetje te optimistisch, want vanuit de lucht zien alleen de stevigere bergketens er niet uit als biljartdekens. Dit biljartdeken was een erg geslaagde lappendeken van velden in de meest gevarieerde verzameling van groentinten, die we al zagen tot nog toe. Echt al indrukwekkend op zich.

Eens aan de grond, hadden we natuurlijk veel bekijks, want aan de nieuwsgierige reacties van het luchthavenpersoneel te merken, zien ze hier niet elke dag blanke toeristen met zo’n flashy geavanceerde fietsen. Multi-speed... Like a car!???

Mandalay citycenter velly faal! Almost 30 miles... Oeps daar hadden we niet op gerekend... Het was al laat en - na onze Noord-Thailand klims – wisten we dat 50 km met bagage lang kan duren hier. Maar goed, we zijn hier om te fietsen en bussen rijden hier niet naar het centrum. Fietsen dus! Een meevaller, zo zou blijken een dikke twee uur later. De weg naar het centrum was inderdaad zo plat als de boezem van Justine Henin. Honderden zwaaitjes, toetertjes, glimlachen kregen we van de ‘locals’ die deze vorm van fietstoerisme geweldig schenen te vinden. We moesten zelfs niet eens een etappe in de Tour De France winnen om wat aandacht te krijgen.
Zelfs de barslechte kwaliteit van het wegdek, waar we zo voor gewaarschuwd waren, bleek nog mee te vallen... hoewel we daar later anders zouden over denken. En ook systematisch op de juiste momenten inademen – dus niet wanneer de vele gemotoriseerde wrakjes die hier rondrijden voor je neus optrekken – blijkt een nuttige maatregel om je leven in luttele seconden drastisch te verlengen...

De bevolking hier bleek heel erg behulpzaam, ook al was de taal op veel plaatsen wel een barriere tot vlotte communicatie. Het lokte dikwijls gegiechel uit wanneer we Birmezen aanspraken en ze ons niet konden antwoorden. Verder dragen de vrouwen en kinderen die hier tanaka dragen op hun gezicht, een soort van geel poeder dat dient als make-up maar ook als bescherming tegen de zon. Soms wordt het gewoon egaal aangebracht op het gezicht, maar soms ook in originele bladmotiefjes of iets dergelijks op de kaken. De mannen dragen dan weer lange vooraan dichtgeknoopte rokken onder hun hemd en kauwen zonder uitzondering ‘Betelnut’. Een soort van nootje dat met een witte vloeistof in een groen blaadje gewikkeld wordt. Het lijkt ons zoiets als pruimtabak te zijn, alleszins een genotmiddel. Als het uitgekauwd is, spuwen ze het uit op straat en laat het een roestrode hardnekkige vlek na. Hun hele gebit ziet er rood van – gezond kan het niet zijn, maar lekker blijkbaar wel. Zelfs in de bus hebben ze een zakje mee om hun rode onaantrekkelijke spuugsel in te ‘droppen’.

De weg vinden in Mandalay zelf, bleek niet echt een probleem. Net zoals in de meeste Amerikaanse steden, is het stratenplan een raster, waarbij alle verticale en horizontale straten opeenvolgend genummerd zijn. Niet zo origineel als straatnamen, maar als toerist wel bijzonder praktisch om je weg te vinden in een vreemde stad.
Wanneer je je met de fiets in zo’n vreemde stad kan verplaatsen, kan je echt wel heel snel een goeie indruk krijgen van wat er leeft en te zien is. Bovendien konden we de fietsen haast overal op een veilige manier kwijt, waardoor we ons over diefstal ook niet erg zorgen moesten maken hier.

Ten Noordoosten van de stad heb je Mandalay Hill, waar je na het beklimmen van enkele duizenden treden op blote voeten, je een mooi overzicht krijgt over de volledige stad en vooral over het met 70m brede slotgracht omringde Koninklijke domein van ettelijke vierkante kilometers. Talrijke tempeltjes en supporterende Boeddha’s verlichten de klim naar de top. Ook vroeg genoeg opstaan om onze bezoekjes niet op de warmste uren van de dag te moeten doen, is iets wat we ondertussen ook met –te veel- vallen en opstaan geleerd hebben!

Verder genoten we hier ook van de gezellig zoemende activiteiten overal in de straten, steegjes, hoekjes... Een intensiteit die ons vergelijkbaar was met wat we tot nu toe vooral in India zagen. En fruit, fruit, een ware overvloed!!! Geen kilo’s, geen tientallen kilo’s maar honderden, ja zelfs duizenden kilo’s ananassen en watermeloenen in kleine opslagplaatsjes langs de straat. Het leek ons echt onmogelijk dit allemaal verkocht te krijgen voordat het rot is.

Op een van de talrijke avondmarktjes, kwamen we een jonge Boeddhistische monnik tegen die wel in was voor een babbeltje. Hij nodigde ons uit om hem te bezoeken in zijn ‘Monk University’ aan de andere kant van de stad. Erg veel gebaren en geduld om elkaar te verstaan waren nodig om de afspraak rond te krijgen, maar de wil was er van beide kanten. Hij gaf ons een dun boekje mee met allerlei vragen en antwoorden over het Boeddhisme. Iets wat Alan met het nodige enthousiasme nog diezelfde avond door zijn hersenpan joeg. Klaar voor het examen ;-) kregen we dan de dag erop een rondleiding door de universiteit. Na een babbeltje met zijn leraar Engels en enkele van de andere leerlingen, liet hij ons zien waar ze les kregen en hoe ze woonden met twee op een kamer. Een unieke ervaring wat onze Mandalay trip nog wat specialer maakte. Die monniken bleken toch wel minder gesloten dan je als westerling op het eerste zicht zou denken.

Vijftien kilometer ten zuiden van Mandalay bezochten we ook een klein stadje Amarapura, waar een 2km lange houten palen brug beide oevers met elkaar verbindt. De langste teak brug ter wereld. Heel indrukwekkend, esthetisch en vooral ook heel erg magisch van zicht bij ondergaande zon. Met de tientallen monniken op de brug had het zelfs iets surreeels. We konden ons fototoestel maar met veel moeite beheersen. Ook hier waren de monniken heel erg gewillig om een praatje te maken met westerlingen. De ‘government’ hier verbiedt hen van priveles Engels te volgen en ongecontroleerd een praatje kunnen maken op de brug hier met toeristen is dan ook de uitgelezen manier om hun Engels wat bij te spijkeren. We genoten ervan hen zo open en ongeremd te leren kennen in al hun facetten. Op de geweldige brug ontmoetten we Hatchie, een jonge rappende monnik die zo geschift bleek als een achterdeur en zeker niet geschikt bleek voor het celibaat (al scheen hij daar zelf nog aan te twijfelen). Terwijl ik een praatje met hem maakte over koetjes, kalfjes en Birmese schoonheden, was zijn collega-monnik die erg gebrekkig Engels sprak, Maaike aan het versieren... Echt grappig!

Op onze fietsen in het pikdonker terugrijden over de wel erg hobbelige asfaltwegen, was een avontuur op zich. Onderweg zagen we met veel vuurwerk een veel te hoog geladen vrachtwagen in de electriciteitsbekabeling boven de weg rijden.