Thursday, August 17, 2006

PATHEIN - MYANMAR

Onze laatste dagen in Myanmar brachten we door in de mooie en ongerepte Delta-regio ten westen van Yangon en Pathein. Deze erg vruchtbare streek oogst de beste rijst van het hele land. Het is een erg mooi gebied, waar een boot als vervoermiddel tussen de rijstvelden deel uitmaakt van het dagelijks leven. Overal zie je mensen op hun rijstvelden werken, vissen of even uitrusten in een paalwoning.

Het wegdek van Yangon naar Pathein was er op sommige plaatsen erg aan toe. Het werd zo goed en zo kwaad als het kon, door de plaatselijke bevolking hersteld, (dwangarbeid zoals we van een Duitse reiziger te horen kregen) en met erg elementaire middelen. Enorme stenen worden eerst in kleinere stukken gekapt om er dan zorgvuldig de putten er mee te vullen. Maar vanaf het moment dat er een vrachtwagen passeerde, vlogen die losse steentjes er natuurlijk weer uit. Het is gewoon pure energieverspilling als je het ons vraagt. Spijtig genoeg kunnen deze mensen er ook niets aan doen. Ze zouden waarschijnlijk veel liever op hun rijstvelden gaan werken....

In Pathein hebben we mogen meemaken wat de Monsoon juist inhoudt: neen, geen regenvlagen, maar wel DE HELE DAG EN NACHT AAN EEN STUK DOOR STORTREGEN zoals we het nog nooit gezien of gevoeld hebben! We konden er niet vanover welke hoeveelheden water er uit de lucht vielen. Maar – in tegenstelling tot de gang- was onze kamer wel waterdicht, dus wij gelukkig!




Pathein is de vierde grootste stad van Myanmar, ook al leek ze naar onze mening meer op een uitgestrekt dorp. Het maakte ze des te charmanter. Je hebt hier veel aarden wegen en paalhutten gemaakt van bamboe en riet. Hier komen weinig toeristen en daardoor krijg je nog regelmatig nieuwgierige blikken. We voelden ons hier erg op ons gemak.



Weinigen spreken engels en dan zijn het meestal volgende twee zinnetjes: Gello, were you go? En: Gello, what you want? Waarmee ze eigenlijk gewoon even goeiedag willen zeggen en laten weten dat ze wat engels spreken.


Een van de hoofdredenen waarom, vooral Maaike, naar hier wou komen was voor de authentieke parasols/paraplu’s, gemaakt uit katoen en bamboe. We bezochten de bekendste workshop, een familiebedrijf dat deze kleurrijke paraplu’s ook maakt voor het koninklijke hof. Met veel vakmanschap maken ze van elke paraplu een pracht exemplaar. En je hebt ze in alle formaten. Het was een plezier de mensen aan het werk te zien. Sommigen paraplu’s zijn heel eenvoudig en voornamelijk bedoeld voor de monniken. Andere zijn overvloedig beschilderd met koninklijke motieven.
Volgens ons zou zo eentje op elk terras beeldig staan!









Vanuit Pathein reizen we terug naar Yangon, vanwaar we het vliegtuig nemen naar Phuket in Zuid-Thailand. Hier begint de relaxe strand- en duikvakantie!

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Hallo,

Leuk deze uitgebreide en humoristisch getinte verslaggeving. Geniet van de zon en de zee in thailand. Misschien een verademing na al dat zwoegen van de voorbije weken.

zoen
mm

11:45 am  
Anonymous Anonymous said...

Het blijft me verbazen hoe vlot jullie kunnen schrijven.... Ik vind het absoluut geweldig om jullie verhalen te lezen. Net een roman!!!! (de da vinci code is er niets tegen... ;-))

Broer, ik hoop dat het een stuk beter gaat met je handen. Zo paus-heerlijk een corrupte grond kussen, is blijkbaar niet alles.
En Maaike, onzen Alli houdt u goed bezig he. Ik denk dat jij nog als gediplomeerde verpleegster zal terugkomen en je meteen in het UZ Gent aan de slag zal mogen!!!!

Ben benieuwd (en op voorhand jaloers) naar jullie verhalen uit de onderwaterwereld.

Dikke knuffel,

Barb xxx

10:38 am  

Post a Comment

<< Home